Slik vedlikeholdes og oppbevares dundyner og -puter best.


Når temperaturen synker så vil vi gjerne bytte ut sommerdynen med et varmere alternativ. Mange av oss sover med vinduet åpent, og trenger en god og varm dundyne. Hva gjør du så med dundynen som byttes ut? Vedlikehold, vasking og oppbevaring er aktuelle temaer. Her deler vi gjerne våre anbefalinger for våre dunprodukter.

Lufting og tørking

I løpet av natten vil kroppen avgi ca 5 dl væske. En god dundyne har kapasitet til å ta opp denne fuktigheten fra kroppen og bør derfor luftes etter en natts søvn. Midd trives godt i varme og fuktige omgivelser, noe som gjør det ekstra viktig med god lufting. Da vil også dundynen og -putens levetid forlenges.

Lufting av soverommet

God luft i soverommet er viktig, både for kropp og dunprodukter. Etter natten bør både pute og dyne ristes lett. Dynen legges ved fotenden av sengen slik at den siden som har vært inn mot kroppen vender ut Da får dynen luft og dunet anledning til å tørke, og den bevarer fylde og spenst. Samtidig får madrassen, som også tar til seg fuktighet når man sover, luftet og tørket seg.

Lufting av soverommet

Lufting utendørs

En skikkelig gjennomlufting av dyner og puter utendørs er å anbefale, men man bør unngå sollys, som vil kunne tørke ut og redusere kvaliteten på både lerret og dun. Luft gjerne dundynen ute i kuldegrader, en god norsk vinter-lufting kan ta knekken på midd.

Bruk av tørketrommel

Der det er vanskelig å lufte dundynen utendørs så kan man lufte den i en tørketrommel. Dersom tørketrommelen din har et eget lufte-program så kan du gjerne benytte dette, både kaldt og varmt lufte-program kan brukes.

Bruk av tørketrommel

Vask av dundyne

I utgangspunktet er det ikke behov for å vaske en dundyne så lenge den luftes og tørkes. Skulle det oppstå behov for å vaske dynen, så har vi i det følgende råd for vasking. Hodeputer anbefaler vi dog å vaske med jevne mellomrom da de utsettes for større påkjenning og mer konsentrert fukt.

Sjekk dunlerretet og sømmer før vask

Det er viktig at dunlerretet er helt og uten rifter og skader. Går det hull på en dundyne under vask så må nok også vaskemaskinen skiftes ut.

Kapasitet på vaskemaskin

En lett dundyne (sommerdyne) kan vaskes i maskiner med kapasitet på 5 kg eller mer, en tykkere vinterdyne kan bare vaskes i en maskin som har over 7 kg kapasitet eller på et vaskeri med særskilte vaskeprosedyrer. Om du er i tvil så se i brukerveiledningen til vaskemaskinen din.

Vaskeprogram og vaskemiddel

Alle dyner og puter fra Nordicform kan vaskes på 60 grader. Videre er det viktig med høy vannstand og ekstra skylleprogram slik at alle såperester skylles skikkelig ut av dynen eller puten. 

Bruk kun en tredjedels mengde av et spesialvaskemiddel som Milo eller lignende.
Bruk aldri skyllemiddel da dette kan skade dunet i dynen eller puten.
Bruk gjerne lavere sentrifugehastighet enn det du gjør til vanlig, under 1000 omdreininger, dette sliter mindre både på stoff og dun.

Tørking av dyne eller pute etter vask

Her er man avhengig av en tørketrommel med god nok kapasitet, se punktet om kapasitet på vaskemaskin og rådfør deg med brukerveiledningen. Tørk puten eller dynen i intervaller, stopp tørkingen med jevne mellomrom og rist dem for at ikke dunene skal klumpe seg sammen. Et gammelt, godt råd er å putte inn et par tennisballer sammen med dynen eller puten under tørkingen. 

Bruk av støvsuger

Det å støvsuge dundyner og -puter er ingen god ide, i motsetning til lufting som er den naturlige tørkeprosessen for dun, så vil støvsuging kunne skade dunene og forringe kvaliteten.

Oppbevaring av dundyner og -puter

Oppbevaring av dundyner og -puter

I tillegg til vedlikeholdet som er beskrevet over,
så er også lagringen viktig for at du skal kunne ha dette kvalitetsproduktet like fint i mange år.

Før du legger dundyner og -puter til lagring så husk å riste og lufte dem godt. Både dundyner og -puter bør lagres på et tørt og luftig sted. Pass på at de ikke lagres sammen med ting med sterke lukter.

Du kan gjerne oppbevare dyner eller puter i den originalemballasjen som er optimalisert for at produktet skal holde på kvaliteten under lagring. Pakk aldri dunputer eller -dyner i tett plast eller kompresjonsposer, da dette skader dunet.

Som alt annet som er ment å skulle vare i mange år, så trenger også dundyner og -puter omsorg og vedlikehold. Bruker man bare litt tid på dette så vil man ha produkter som holder høy kvalitet i en årrekke og som gir mye glede og komfort.


Varen er på lager.
Varen er bestilt fra leverandør og leveringsdato er bekreftet.
Varen er bestilt fra leverandør, men leveringsdato er ikke bekreftet.
Varen må bestilles fra leverandør.
Varen befinner seg på fjernlager.
Varen er bestilt fra leverandør, men leveringsdato er ikke bekreftet.
Varene bestilles fra vår leverandørs lager.
Ubekreftet - Ta kontakt med kundesenter for nærmere informasjon.